De-ComfortZone-Bilthoven-Utrecht-Logo.png

U kunt zich via de website www.decomfortzone.nl of telefonisch aanmelden voor behandeling bij ons.

Adres:

Prof. Bronkhorstlaan 10
3723 MB te Bilthoven
Gebouw 60, 2e verdieping Unit 67

Image Alt
Van zon naar zorgen: De realiteit van thuis komen na de vakantie….Ik denk dat ik het heb…
  /  Blog   /  Van zon naar zorgen: De realiteit van thuis komen na de vakantie….Ik denk dat ik het heb…

Van zon naar zorgen: De realiteit van thuis komen na de vakantie….Ik denk dat ik het heb…

Ik ben weer thuis! Na een lange rit vanuit het prachtige Andalusië in Spanje, bevind ik me weer voor mijn huis. In eerste instantie leek alles normaal. Gelukkig was ons huis onaangeroerd en gaf niets aan dat er ingebroken was. Dus, mijn vakantie leek aanvankelijk zonder problemen te zijn verlopen. Maar dat bleek al snel een voorbarige aanname te zijn.

Toen ik de voordeur opende, zag ik een stapel post liggen, waarvan ik alleen de blauwe envelop herkende. “Dat is hem, ja!” Ik weet het, het is een cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Je voelt toch dat de stresshormonen die je tijdelijk achter je had gelaten, weer wakker worden.

Terwijl ik verder liep naar de woonkamer, merkte ik dat alles nog precies op dezelfde plek stond als voor mijn vakantie. Het voelde alsof de tijd had stilgestaan en alsof mijn vakantie nooit had plaatsgevonden. Ik voelde me zelfs vermoeider dan voorheen, wat vreemd was. Ik bedoel, ik was net terug van vakantie, en nu al snakte ik naar een nieuwe vakantie.

Maar toen viel mijn oog op iets wat ik tijdens mijn vakantie volledig was vergeten: de televisie. Tijdens mijn hele verblijf in Andalusië voelde ik geen enkele behoefte om dat ding aan te zetten. Maar nu leek het erop dat onze relatie nieuw leven werd ingeblazen. Dus zette ik hem aan en tot mijn ontzetting zag ik dat het weer in Nederland vanaf morgen volledig zou omslaan naar bewolkt en regenachtig. Een gevoel van beklemming en droefheid overviel me meteen. Ik overwoog zelfs om meteen terug te keren naar de zon, maar besefte al snel dat er enkele obstakels waren die me tegenhielden. Ik had geen vrije dagen meer en was financieel uitgeput, met andere woorden: ik was BLUT. Bovendien moesten de kinderen natuurlijk ook weer naar school.

Heb ik dat nou echt? Zeker weten! Ik ervaar absoluut de bekende post-vakantie dip, ook wel bekend als de after-holiday dip. Dit fenomeen gaat gepaard met een sombere gemoedstoestand en manifesteert zich door symptomen als rusteloosheid, stress, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Het lijkt bijna op een soort rouwproces dat na de vakantie optreedt, waarbij we treuren om het verlies van dat zalige gevoel van ontspanning tijdens de vakantie. Tijdens de vakantie schakelt ons brein namelijk over naar een andere modus, waarbij we de klok vergeten en alle verplichtingen even achter ons laten. Gedurende deze tijd stopt ons brein zelfs met het aanmaken van stresshormonen, omdat het beseft dat we kunnen relaxen en alles even kunnen loslaten. Maar zodra we weer thuiskomen, schakelt ons brein onbewust weer terug naar onze normale dagelijkse routine, zoals werk of studie. Dit kan leiden tot emotioneel ongemak, gevoelens van verlies en een toename van stress. Dit wordt verergerd door de terugkeer van verantwoordelijkheden en verplichtingen die op ons wachten. Het contrast tussen de gelukshormonen tijdens de vakantie en de herintrede van stresshormonen kan deze gevoelens versterken. Het is dus ook sterk gerelateerd aan het weer oppakken van onze verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Wat kun je eraan doen? Neem de tijd om te acclimatiseren aan je nieuwe omstandigheden en realiteit. Probeer niet meteen alles weer op te pakken, maar geef jezelf een rustige start. Reserveer minstens twee dagen om tot rust te komen en zorg ervoor dat je een goede balans vindt in je voeding, lichaam en geest. Het herstellen van je evenwicht na de vakantie vraagt om tijd en aandacht. Herstel je normale slaappatroon geleidelijk en probeer stap voor stap je dagelijkse routine weer op te pakken. Gun jezelf de ruimte om de dag rustig te beginnen, in plaats van te proberen alles in één keer te doen. Verminder je gebruik van sociale media en je telefoon, en luister naar muziek of podcasts die je helpen ontspannen en je humeur verbeteren. Maak een wandeling of zoek naar andere activiteiten die je kunnen helpen ontstressen. Zorg goed voor jezelf en tot de volgende keer.