De-ComfortZone-Bilthoven-Utrecht-Logo.png

U kunt zich via de website www.decomfortzone.nl of telefonisch aanmelden voor behandeling bij ons.

Adres:

Prof. Bronkhorstlaan 10
3723 MB te Bilthoven
Gebouw 60, 2e verdieping Unit 67

Image Alt
Help het wordt mij te veel! Hoe ga je om met rollenstress:
  /  Blog   /  Help het wordt mij te veel! Hoe ga je om met rollenstress:

Help het wordt mij te veel! Hoe ga je om met rollenstress:

Tips voor werk-privébalans

De wekker gaat vroeg af en luidt daarmee een nieuwe ochtend in. Ik koester graag nog even dat kostbare moment in bed terwijl ik halfslapend een deel van mijn favoriete serie op mijn telefoon bekijk. De stilte heerst, en alles om me heen is vredig. Iedereen slaapt nog, en dat geeft me een heerlijk gevoel van rust. Maar zoals altijd, aan alles komt een einde.

Mijn oren beginnen geleidelijk aan bewegingen en geluiden op te pikken. De kinderen zijn ontwaakt, en de vredige sfeer verdwijnt als sneeuw voor de zon. Op dat moment, zonder er te lang bij stil te staan, komt mijn innerlijke ‘getrainde militaire zelf’ naar voren. Ik bereid me voor op de “gevechtsoperaties” van de dag. Mijn jongste zoon begint de operatie met ongeduldig te vragen naar schone sokken die hij niet in de kast kan vinden. Dit betekent een expeditie naar de zolder, waar de schone was nog in de wasmand ligt.

Eenmaal boven beginnen de negatieve gedachten hun weg te banen naar mijn hoofdruimte. Ik moet de was nog opruimen. De zolder moet worden schoongemaakt. Er is zoveel te doen… Beneden aangekomen wacht een rommelige keuken op me, die ook nog moet worden opgeruimd. Ik maak snel het ontbijt klaar voor de kinderen en schuif het voor hun mond. Daarna moet ik de schooltas van de jongste in orde maken en de school bellen voor een afspraak van mijn dochter. Maar ik moet mezelf ook voeden, opmaken en kleren kiezen die nog passen. Vervolgens moet ik mijn zoon naar school brengen voordat ik naar mijn werk ga.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik gelukkig niet elke dag deze operatie hoef uit te voeren; het zijn maar twee dagen per week. Op andere dagen neemt mijn man deze verantwoordelijkheid op zich, en dan kan ik rustig mijn kopje koffie drinken zonder het gevoel te hebben dat ik in een oorlogsgebied ben beland

Herken je dit gevoel? Dat je als ouder, partner, vriend of vriendin, enzovoort, probeert alle ballen in de lucht te houden? Je neemt verschillende rollen op je zonder erbij stil te staan of je dat allemaal wel aankunt. Soms vergeten we dat elke rol verschillende taken met zich meebrengt. Je beseft pas hoeveel ballen je in de lucht houdt wanneer je stress begint te voelen. Dit noemen we rollenstress.

Hoe meer rollen je vervult, hoe groter de kans dat je rollenstress ervaart. Je voelt je opgejaagd omdat je al je taken op tijd wilt uitvoeren. Je wilt een goede partner zijn, een leuke moeder, een gehoorzame dochter en misschien ook succesvol op je werk. Je wilt bijna alles zijn, maar soms vergeet je dat je geen superheld bent, maar een gewoon mens.

alle-ballen-in-de-lucht-houden

De vraag is dan ook hoe je kunt voorkomen dat je in zo’n situatie terechtkomt en hoe je rollenstress kunt vermijden. Sommige verplichtingen kun je niet vermijden, maar het is van groot belang om een prioriteitenlijst op te stellen met de belangrijkste taken. Realiseer je ook dat het niet altijd haalbaar is om elke rol op elk moment van de dag perfect te vervullen. Geef jezelf af en toe de tijd om stil te staan bij je emoties en probeer ze te begrijpen. Neem een moment om te observeren hoe je je voelt en richt je aandacht op je ademhaling. Is deze rustig en regelmatig, of juist snel en oppervlakkig? Door je te concentreren op je ademhaling, kom je in contact met je lichaam en de emoties die je op dat moment ervaart. Hoewel het soms uitdagend kan zijn, is het belangrijk om die confrontatie niet uit de weg te gaan. Wat voel ik precies? Is het onzekerheid, angst of misschien boosheid? Onthoud dat stress nu eenmaal bij het leven hoort, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. Herken je jezelf in dit verhaal en wil je leren hoe je beter met rollenstress om kunt gaan? Neem vandaag nog contact met me op voor een persoonlijk consult.