Relatietherapie met Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is een vorm van therapie die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van de relatie tussen twee partners. Het doel van IBCT is om de relatie te versterken door middel van het veranderen van de interactiepatronen tussen de partners.
Bij IBCT richten wij ons op belangrijke aspecten van de relatie: emotionele verbinding, aanwezigheid, acceptatie en verandering. Emotionele verbinding gaat over het creëren van een emotionele band tussen partners. Aanwezigheid betekent dat partners zich bewust zijn van de behoeften en gevoelens van elkaar. Acceptatie gaat over het accepteren van elkaars verschillen en verandering gaat over het veranderen van negatieve interactiepatronen.
Tijdens IBCT werken wij met de partners samen om de interactiepatronen te veranderen en te verbeteren. Widad Diouri helpt de partners om beter te communiceren, begrip te krijgen voor elkaars standpunten en om op een constructieve manier met conflicten om te gaan. Dit gebeurt door middel van verschillende technieken, zoals het inzetten van emoties, het vergroten van de emotionele verbinding, het verbeteren van de communicatie en het verminderen van negatieve interactiepatronen.
Binnen De Comfortzone is IBCT een effectieve behandeling gebleken voor veel koppels met relatieproblemen. Het kan helpen om de kwaliteit van de relatie te verbeteren en de kans op scheiding te verminderen.
Als relatietherapeut in De Bilt Utrecht behandel ik diverse soorten relatieproblemen.
Hier zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende problemen die kunnen worden behandeld tijdens relatietherapie:
- Communicatieproblemen: het gebrek aan effectieve communicatie tussen partners kan leiden tot misverstanden, ruzies en gevoelens van onbegrip.
- Intimiteitsproblemen: problemen met intimiteit, zoals een laag libido, ontevredenheid over seksuele activiteiten of onvervulde behoeften, kunnen leiden tot ontevredenheid en stress in de relatie.
- Vertrouwensproblemen: problemen met vertrouwen kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals vreemdgaan, geheimen, gebrek aan transparantie enz.
- Problemen met grenzen: problemen met grenzen ontstaan wanneer partners niet overeenkomen wat hun persoonlijke grenzen zijn. Dit kan leiden tot onenigheid over de rolverdeling binnen de relatie.
- Familieproblemen: problemen met de familie van een van de partners kunnen leiden tot conflicten in de relatie, zoals onenigheid over hoeveel tijd moet worden besteed met de familie, meningsverschillen over opvoeding, enz.
- Onopgeloste conflicten: ruzies en conflicten die niet worden opgelost, kunnen leiden tot afstand en ontevredenheid in de relatie.
Als relatietherapeut kan je helpen deze en andere problemen aan te pakken, zodat jullie de sterke en gezonde relatie kunnen opbouwen die jullie beiden willen.
Veelgestelde vragen bij relatietherapie:
Wat is relatietherapie?
Relatietherapie richten wij ons op het verbeteren van de kwaliteit van de relatie tussen twee partners. Het kan helpen om communicatieproblemen op te lossen, conflicten te verminderen en emotionele verbinding te vergroten.
Hoelang duurt relatietherapie?
De duur van relatietherapie kan variëren afhankelijk van de behoeften van het paar en de ernst van hun problemen. Het kan enkele sessies tot enkele maanden of langer duren.
Moet mijn partner ook meedoen aan de therapie?
Ja, het is aan te raden dat beide partners deelnemen aan de therapie. Relatietherapie is gericht op het verbeteren van de interactie tussen beide partners en daarom is de betrokkenheid van beide partners belangrijk.
Wat kan ik verwachten tijdens een sessie relatietherapie?
Tijdens een sessie relatietherapie zal Widad Diouri met u en uw partner praten over uw relatie en problemen. Zij zal u helpen bij het vinden van manieren om uw communicatie te verbeteren en negatieve interactiepatronen te verminderen.
Is relatietherapie geschikt voor iedereen?
Relatietherapie kan nuttig zijn voor paren met een breed scala aan problemen en uitdagingen, zoals communicatieproblemen, ontrouw, verlies van verbinding en conflicten. Binnen De Comfortzone vinden wij het belangrijk dat u en uw partner comfortabel voelen en om ondersteuning te geven.
Wordt relatietherapie vergoedt?
Nee, relatietherapie wordt niet vergoed.
Heb ik een doorverwijzing nodig voor relatietherapie?
Nee, in principe heb je geen doorverwijzing nodig van een huisarts of specialist voor relatietherapie. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met ons om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kun je bespreken of relatietherapie geschikt is voor jullie situatie en wat de verwachtingen en doelen zijn.
Soms kan zelfs de sterkste relatie moeilijkheden ondervinden. Als je momenteel door een uitdagende tijd gaat, weet dan dat ik jullie met relatietherapie kan helpen om de verbinding met je geliefde te herstellen en samen weer vooruit te gaan. Neem contact met mij voor een telefonische kennismaking